23 Ocak 2010 Cumartesi

kredisi tükenen sistem...

iş kazasında ölen babasının cenaze giderlerini kredi kartıyla öder . annesi rahim kanseridir . hastane masraflarını sigorta ödemez . giderler kredi kartıyla karşılanır . sonra geçtiğimiz ay dünyaya gelen üçüncü çocuğun doğum masraflarıyla birlikte , çocuğun süt ihtiyacı için kaçınılmaz olarak ayrı kredi yöntemlerine başvurur . süt ve portakal...

adrese teslim hızlı kredi . % 0.95 ile ihtiyaç kredisi .
kira öder gibi...


alınan evin ödenmeyen taksitleri için tekrar , başka bir bankadan kredi çeker . çok sürmez , büyük kızın ikinci dönem üniversite harcı için yapılan harcamalar . derken , kitaplar... telefon... elektrik... su... vergiler... sigorta primleriniz... kredi kartıyla satın alınıp dikilen fidanlar önümüzdeki yıl meyve yerine borç çıkaracak .

kredi kartı kullanımı 1960'larda başlamış ve günümüze kadar giderek artan bir trend göstermiştir . ancak kredi kartı kullanımının hızla gelişmesi ve ''borç tüketimi''nin her geçen yıl katlanarak artması , kredi kartı borçlanmasının , hem bireysel hem de toplumsal bir sorun olmasına yol açmıştır .

kerhanede yaptığınız harcamalar , kahvede ısmarlanan çayların faturası , pastanede verilen bahşiş , bir önceki kredi kartı borçları için sattığınız böbreğinizin vergi masrafları , çocuklarla birlikte izlemeye gittiğiniz ''dünya yok oluyor'' adlı sinema filminin bilet tutarları...

kredi kartım var (tükeniyorum) ; o hâlde yaşıyorum ! apartman aidatları kredi kartıyla ödenir , nineler , kefen bezlerini , sakladıkları kredi kartıyla alırlar .

dönemin devlet bakanı mehmet şimşek , 2007 yılı eylül ayı itibarıyla kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısının 167.800 kişi olduğunu bildirdi . şimşek , tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının toplamının ise 84 milyar tl. olduğunu belirtmişti . 2002 yılı sonunda tüketici kredileri ile kredi kartı harcamalarının toplamı 6.5 milyar tl düzeyinde iken , bu rakamın 2007 ağustos ayı itibarı ile 13 kat artarak ; 84 milyar liraya ulaşmıştı .

türkiye bankalar birliği başkanı ''özince'' , ''toplumun en yoksullarına kredi kartı verip , sorun yaratmak marifet değil'' demişti .

domates , ekmek ve karpuz gibi gıda ürünleriyle , benzini taksitli alma dönemi bitecek . bddk başkanı tevfik bilgin , yasal düzenlemeyle taksitli kredi kartı uygulamalarına sınırlama getiriliceğini söylemişti .

geçenlerde markette , önümdeki çocuk sadece bir adet hazır çorbayı (1.49 tl) kredi kartı ile ödemişti .

patronunuzun size zorla sattığı silâhın , bu satırları yazmak için aldığınız bilgisayarın giderleri , in-ter-net faturaları , cezaevinde mahkûmun satın aldığı sigara , köylünün kuraklık nedeniyle kaybettiği mahsûl için giderleri , kredi kartı faizine son !

balıkçının balıklar için aldığı yemin harcamaları , satın aldığınız hisse senetlerinin giderleri ,

yaşam kredinizin ekstresi bir hayli yüklü...


''crispos japon balığı''

Hiç yorum yok:

birleşin...

çıktı bir gün bir aydın sakalları arasında saklanmış ağzıyla konuştu işçilerle anlattı gerçeği dedi ben memnunum hâlimden ama üzüyor beni s...