9 Ağustos 2009 Pazar

marx'ın dostlar tiyatrosu'yla dönüşü...

aylardır dünya gündemi küresel kriz ve onun yol açtığı yıkımlar etrafında seyrederken kriz üzerine yapılan ekonomik ve siyasi tespitlerde karl marx ve onun kitapları en çok başvurulan kaynakların başında geldi . içinde türkiye’nin de yer aldığı birçok ülkede kitapları yeniden basılan marx’ın adı , şu ya da bu şekilde bugün uluslararası piyasalarda hayek ve friedmann’dan daha sık anılıyor . haklı olarak , mevcut krizin , amerikan ekonomisiyle birlikte anılan generalmotors’u iflâsa sürüklediği şu günlerde , marx’ın kapitalizmin krizlerine ilişkin değerlendirmeleri burjuva ideologları için vazgeçilmez bir kaynak haline gelmiştir. bu gelişmeler , marksizm’i ve onun biricik yöntemi , tarihsel maddeciliği haklı çıkarırcasına marx’ın adının bugün sadece siyaset ve ekonomide değil çizgi romanlardan tiyatroya birçok alanda anılmaya başladığını belirtebiliriz.

howard zinn’in yazdığı ve bu yıl kırkbirinci yılını kutlayan dostlar tiyatrosu'ndan genco erkal’ın yönetip oynadığı marx’ın dönüşü adlı tek kişilik oyun bunlardan biriydi . ilk defa 1995’te washington d.c.’deki church street theater’da oynanan ''marx döndü'' adlı bu oyun , özüm özgülgen tarafından türkçeye çevrilerek ayrıntı yayınları'ndan basılmıştı . ilk perdesini 27 Şubatta yapan oyun geçtiğimiz günlerde perdesini son kez izleyicilerine açtı.

alıntı

Hiç yorum yok:

birleşin...

çıktı bir gün bir aydın sakalları arasında saklanmış ağzıyla konuştu işçilerle anlattı gerçeği dedi ben memnunum hâlimden ama üzüyor beni s...