8 Haziran 2009 Pazartesi

operasyonla gizlenenler...

geçtiğimiz seçim öncesi ırak'a operasyon planları tartışıyordu .bununla ilgili ışıl özgentürk'ün 15 nisan 2007 günü cumhuriyet gazetesinde yazdıklarına bir bakalım.

''operasyon için hazırlıklar yaptığımız , bizi tehdit eden kuzey ırak'ta yaklaşık 1200 türk firması iş yapıyor . bunların büyük bir bölümü inşaat firmaları . mhp , akp ve chp yanlısı firmalar bunların çoğu . aralarında karadeniz'li ege'li firmalar da var . barzani'nin sarayını , erbil'in havaalanını yapan firmalar bunlar . bitmedi , köprüleri , anayolları ve 4000'e yakın villa tarzı konutu da onlar yaptılar . yani türk firmaları yeni bir kuzey ırak yaratıyor . dahası , ırak'ta yaklaşık 14 bin türk çalışıyor ve iyi para kazanıyorlar . ortalama aylık 1000 dolar . yoksulluk ve işsizlikten kırılan güneydoğu ve doğu anadolu , hatta karadeniz insanları için en iyi geçim kaynağı şimdilerde kuzey ırak ''

özgentürk askerin bu bilgilerden yoksun olmadığını belirttikten sonra türkiye'nin bir operasyonla böyle bir paydan vazgeçemeyeceğini ifade ediyor . bunu da söylerken rahmetli hocası idris küçükömer'den bir alıntı yapıyor :

''dünyayı patronlar yönetir , tabii orduları da ''

ışıl özgentürk'ten bu bilgileri aldıktan sonra biraz daha ileri gidip , ordudan bağımsız düşünemeyeceğimiz oyak'ın kuzey ırak'taki yatırımlarına bir göz gezdirelim .

ırak'ta iş yapan türk firmalarından bahsetmiştik . bunların büyük kısmı süleymaniye ve hewlér(erbil)'de ; geri kalan kısmı ise, zakho(zaho), dihok , akré(musul) bölgelerinde
iş yapıyor . türk şirketlerinin ırak kürdistanı'ı ile geliştirdiği yıllık ticaretin hacmi 2 milyar dolar civarında . bölgede tüketilen malların %90'ı türk malları . inşaat sektörü ise %95 oranında türk kökenli firmaların elinde bulunuyor .

işte bu bölgede pazar payına en çok sahip olan ülker , arçelik ve çevikler gibi şirketlerden sonra oyak yer alıyor . oyak'ın buradaki yıllık ticaret hacmi 14 milyon dolar civarında. oyak'ın , oytaş adlı taşeron firması ile birlikte ırak kürdistan parlamentosunun ek binalarının , yeni kürt bakanlık konutlarının ve kürt emniyet sarayı inşaatının yapımında çalıştığını da söyleyelim . bununla birlikte oyak'a bağlı oyka kağıt sanayi , ırak kürdistanı'nın kağıt ihtiyacının tamamına yakınını karşılıyor .

bütün bunları okuduktan sonra oyak'ı vareden ordunun (veya orduyu var eden oyak'ın)ya da hükümetin tüsiad ile birlikte ırak'a düzenlenecek operasyonun altında yatan gerçekleri de görmüş oluyoruz .



''crispos japon balığı''

Hiç yorum yok:

birleşin...

çıktı bir gün bir aydın sakalları arasında saklanmış ağzıyla konuştu işçilerle anlattı gerçeği dedi ben memnunum hâlimden ama üzüyor beni s...